Stralende zorgprofessionals èn ouderen!

Stralende zorgprofessionals zorgen voor stralende cliënten. Stop de onrust en kom uit de ‘overleefstand’. Ik geloof dat we het leven voor ouderen in Nederland zoveel mooier kunnen maken, als we de kracht van ieders eigen kwaliteiten benutten. Ik geloof dat zorgprofessionals in ouderenzorg kunnen stralen.
En het immense effect van stralende zorgprofessionals is bekend bij cliënten en het netwerk om hen heen. De dag wordt voor iedere betrokkene waardevoller!

 

Bewust ruimte creëren

Door de blijven rennen en vliegen voor de ander rennen zorgprofessionals zichzelf voorbij. Wanneer zij af en toe stil staan, bewust keuzes maken van wat wel en wat niet te doen, kunnen zij de eigen ruimte creëren. Ik geloof erin dat zorgprofessionals juist de signalen die zij ervaren bewuster kunnen delen met de cliënt, diens netwerk en het eigen professionele netwerk.

Door gericht gebruik te maken van deze kwaliteit:

  • zijn zij meer van betekenis,
  • zal een behandelaar gerichter kunnen ondersteunen,
  • kan een mantelzorger meer van waarde zijn voor de oudere
  • en vooral ervaart de oudere (en iedere betrokkene) het meeste plezier in het leven!


Ik geloof dat ouderen meer eigen regie kunnen behouden, als we ze niet zo betuttelen. Op het moment dat iets niet gaat, kan geholpen worden vooral gericht op zo lang mogelijk de eigen zelfstandigheid en regie blijven behouden. Ook en misschien wel juist bij mensen met dementie!
Dagelijks is het aftasten wat helpend is om het zo lang mogelijk zelf te doen. Welke handvatten kunnen we hiervoor bieden?
Voorbeeld: U weet de volgorde niet meer van aankleden, dan bied ik handvatten zodat u de volgorde weet. In plaats van, dan zal ik u aankleden.


Ik geloof dat het werk voor zorgprofessionals zoveel mooier kan zijn als de aandacht gaat naar helpen waar het op verzoek van de ander nodig is, of waar het vanuit diens levensvisie en behoefte past.


Stel je eens voor:

Je hebt 82 jaar lang ervaring opgedaan in het leven. Je hebt jouw rugzak met mooie momenten en tegenslagen gevuld. En dan merk je dat het moeilijker gaat. Er komen vaker tegenslagen op jouw pad, en de energie voor mooie momenten is beperkter. Hoe zou jij ondersteund willen worden? Wil je aandacht voor alles wat niet lukt of wil je jouw aandacht richten op datgene wat jou blij maakt en energie geeft? En als je die vertrouwde leuke dingen niet meer kunt, wil je dan op zoek naar nieuwe ontspanning en mooie momenten?


Waar word jij blij van?

Ik word er blij van als ik mensen in mijn omgeving spreek, boven de 80 jaar oud, die de focus leggen op dat wat energie geeft, op dat waar zij blij van worden. Ik zie bij hen de levenslust veerkrachtiger blijven herstellen bij iedere tegenslag die zij krijgen. Want die komen nu eenmaal met de leeftijd mee. Ik geniet ervan wanneer ik zie hoe zij de eigen invloed blijven nemen om het leven te leven zoals zij willen.

En tegelijkertijd realiseer ik me ook heel goed, dat ik me op mijn leeftijd niet kan inleven in de tegenslagen die ouder worden met zich mee brengen. Maar juist daarom, en om het leven waardevol te blijven houden, is het van belang hier goed over in gesprek te blijven. Ik geloof dat ook oudere mensen, met al hun levenservaringen, eigen keuzes willen blijven maken. Veiligheid en vrijheid wil ieder hierbij ervaren. Hoe mooi is het als we de ander helpen om met de nieuwe dilemma’s om te gaan in plaats van voor hen te kiezen?


De kracht van kwetsbaarheid
Ik geniet volop van de coachingsmomenten die ik heb met professionals in ouderenzorg. Het geeft mij energie. Gesprekken waarbij zij me aangeven veel inzichten van me te krijgen over zichzelf en de wijze waarop zij de ouderen waardevoller kunnen helpen. Maar ook die gesprekken waarbij zij mij laten zien wanneer ik ga betuttelen, ofwel laten zien dat ze het nu wel zelf kunnen!
Oefeningen waarbij ik dicht bij de ander in het leven mag komen, waarin de kracht van kwetsbaarheid zichtbaar is. Daarnaast merk ik dat de inzichten in andere werkwijzen teams helpen om ruimte te blijven creëren. Ik geniet helemaal als ik zie hoe zij dit vervolgens krachtig inzetten om anders te gaan werken, en soms leven.

Laatst sprak ik iemand die me vertelde ‘ik hoor jouw tips nog zo vaak in mijn gedachten, dan maak ik bewuster mijn keuzes en valt er opnieuw weer een last van me af!


Dankbaar

Ik ben zo dankbaar dat ik op deze wijze een waardevolle bijdrage kan leveren aan de professionals in de zorg en de ouderen die hier weer van genieten. Want ik geloof erin dat stralende professionals, zorgen voor stralende cliënten. Daar ga ik van stralen!

Wil jij jouw team (weer) laten stralen? Laten we samen sparren wat jij hier aan kunt doen!
Bernadette Bekkers, 06-10640745, https://www.puurverbinding.nl/contact/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.