Ik hoor het mijn klanten vaak zeggen (en eerlijk gezegd herken ik de uitdaging ook regelmatig)
"Ik kan niet goed nee zeggen.", "ik moet beter voor mezelf zorgen.", "ik moet extra opletten dat ik in balans blijf.", "ik wil mijn grenzen beter bewaken", "ik heb het gevoel dat ik het allemaal alleen moet doen"
Uitspraken die ik vaak bij mijn klanten, veelal professionals in de zorg, coaching en onderwijs terug hoor.
Het gevoel leeft dat er veel meer moet, dan kan. Continu het gevoel tekort te doen, vraagt enorm veel. Maar niet meer of harder werken is nodig, juist anders. Ze weten dat ze ontzettend belangrijke hulp bieden aan de ander, vooral als ze in balans zijn.
Grenzen bewaken is zo'n algemeen begrip. Het lijkt bijna hip. Binnen de tijd waarin we allemaal individualistischer leven, moeten eigen grenzen wel bewaakt worden. Je moet het zelf doen, is de bijbehorende gedachte.
Terwijl volgens mij de kracht zit in 'we mogen het samen doen, maar wel vanuit wat voor jou goed voelt. En hoe dit goed voelt'.
Die grenzen zijn essentieel te weten, zodat je jouw mogelijkheden beter kunt benutten. En natuurlijk is het belangrijk ze te bewaken. Vooral voor wie vooral moe thuis komt na het werk, of met hoofdpijn de werkweek afsluit. (of voor wie de wekelijkse Yoga een must have in de week is, zodat de laatste 10 minuten van die les ein-de-lijk rust in het hoofd merkbaar is)
Maar ieder wordt getriggerd in andere grenzen. Door te weten welke grens jij teveel negeert, overschrijdt of laat overschrijden, kun je beter herkennen wat je ermee kunt doen om trouw te zijn aan jezelf.
Ik geef enkele voorbeelden:
Fysiek: er wordt meer kracht of mobiliteit gevraagd dan je gewoon kunt bieden. Jouw lichaam kan bijvoorbeeld niet zoveel tillen. Of je red het niet om de hele dag te staan of zoveel te lopen.
Emotioneel: er wordt wat van je verwacht wat niet goed voelt. Bijvoorbeeld doordat jij aandacht wilt besteden aan andere dingen dan de administratie die van je gevraagd wordt.
Mentaal: je merkt dat de waarden van jou niet overeen komen met die van jouw collega's, cliënten of werkgever. Dit merk je mogelijk aan de reacties van anderen waar jij je vervolgens eigenlijk aan ergert.
Energetisch: je merkt dat je meer energie geeft dan krijgt. Het stroomt niet evenredig. Zo kun je merken dat je in de avond op de bank ploft en thuis alleen nog maar moppert naar de mensen om je heen. Of dat je niet meer blij kunt worden van de dingen die je eerst wel energie gaven.
Vaak worden grenzen door elkaar verward. Het een beïnvloedt het ander snel. Als je qua energie leeg loopt op het werk, doordat de waarden niet meer bij jou passen of je er niet meer in gelooft, vraagt dit extra inspanning voor je lichaam. Jouw lichaam reageert hierop ook met lichamelijke klachten en ongemakken. Hierom is het belangrijk stil te staan bij de belangrijkste grens die jij ervaart. Iedere grens vraagt om een andere reactie van jezelf. (mits je verandering echt wilt natuurlijk)
Tijdens bewustzijnssessies begeleid ik vrouwen op een luchtige, diepgaande manier om zelf de eigen ruimte te ervaren voor eigen keuzes. Wil jij hier meer van weten? Lees dan hier verder.
Reactie plaatsen
Reacties