8 tips om meer verbinding met je kind te ervaren

In deze blog deel ik 8 tips die je kunt toepassen om dagelijks meer verbinding met elkaar te kunnen ervaren. Zodat jij meer geniet van de wijze waarop ze met steeds meer vertrouwen en veerkracht het eigen levenspad volgen. (en jij hier dichtbij mag meelopen)

Laten we eerlijk zijn, hoe meer tijd je met elkaar liefst in de natuur met elkaar besteedt, hoe meer je zelf in verbinding met elkaar zult zijn. Maar hee.. dat kan niet altijd (en is ook weer gezond)..  Gelukkig hebben we ook allemaal ons eigen ding te doen in ons leven. School, werk, sport, feestjes, allemaal activiteiten die we mogen meemaken en niet altijd met elkaar. Die tijd kan dan een stuk beperkter zijn. En dan hebben we natuurlijk ieder onze eigen digitale bubbel nog 😉

  1. Ontbijt samen waar dit kan
    Een gezamenlijke start van de dag geeft in basis al goede start. Er hoeft niet gepraat te worden, het samenzijn maakt al dat je elkaar ziet en energetisch ook verbindt. Natuurlijk is het ook fijn juist wel met elkaar te spreken. Niet over alles wat die dag ‘moet’, maar misschien zijn er leuke /spannende /bijzondere dromen geweest. Of gewoon al echt willen weten.. Heb je goed geslapen? Ben je goed opgestaan? Heb je zin in vandaag?
    Met een puber die steeds meer afwijkende starttijden heeft in de dag, loopt het soms anders. Ik merk dat erbij gaan zitten, evt een kop thee pakken, terwijl hij ontbijt ook zorgt dat het gevoel samen er is. Hierbij wel de nadruk houden dat er niet gepraat moet worden. Gewoon samen zijn, en als er iets komt, dan komt het. Ruimte geven en er zijn.

  2. Start de dag met een inspiratiekaart
    Met een kaartenset die altijd op de eettafel ligt, is het laagdrempelig deze te pakken. Bij ons is dit bij de ontbijttafel een keuze voor ieder. Soms geeft het aanleiding voor gesprek, soms is alleen het zien al een mooie herinnering voor de dag. Zelf merk ik dat de kracht zit in het leuk maken hiervan, maar ook in het mogen weigeren van een kaart voor de dag. Op het moment dat het ‘opdrachten’ worden, dan hoeven ze hier aan tafel even geen kaart. Als we erbij een klein voorbeeldje geven hoe de inspiratie vandaag vorm kan krijgen, geeft dat plezier en ruimte voor alle creativiteit. (En hogere energiefrequentie).
    Zelf ben ik blij met de ‘Vandaag.. voor kinderen’ kaarten (overigens ook prima toe te passen voor volwassenen 😉). Ook ‘Eigenwijsjes’ helpen kinderen om vooral de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren vanuit zichzelf. Op meer spiritueel vlak vind ik het kaartendeck van Gabrielle Bernstein (‘het Universum staat achter je’) erg fijn voor mezelf.

  3. Bij thuiskomst uit school / werk
    Dit moment zou ik juist adviseren ruimte te geven voor wat er is. Ieder heeft op eigen wijze de ruimte nodig om weer te kunnen landen bij zichzelf thuis. Ruimte kan betekenen dat je de vraag stelt: ‘hoe was je dag?’ Maar betekent zeker ook dat je bij een kortaf antwoord / stilte juist niet extra gaat doorvragen. Het kan ook betekenen dat je gericht vraagt naar activiteiten die die dag geweest zijn. Je kent als moeder jouw kind natuurlijk het best, maar soms zul je merken dat je zelf vooral nieuwsgierig bent of te hard werkt voor verbinding. Waardoor je de ruimte juist onbedoeld verkleint.
    Vanuit Human Design zie je hierin ook veel verschillen in het omgaan met de prikkels/ emoties / energie / het moeten. Voor mij is dit ook een meerwaarde om het Human Design van mezelf en mijn kinderen goed te begrijpen.

  4. Maak na de avondmaaltijd samen een korte wandeling in de wijk.
    Het hoeft geen lange sportieve oefening te zijn (de kans is dan namelijk groot dat je het niet regelmatig kunt doen EN de kinderen niet mee gaan). Bij ons is ‘een rondje doen’ een begrip geworden. Dit betekent dat we met elkaar, zonder telefoons, in beweging zijn. Soms gaat de step mee of skates. Soms is het spontaan korte spelletjes onderweg bedenken. Andere keren is het vooral samen lopen en kletsen over wat we zien of meegemaakt hebben. Ongedwongen is de energie in beweging en kan los wat los mag.

  5. Een spelletje ‘wie kent mij beter?’
    Een leuk spel om met elkaar te spelen is ‘Wie kent mij beter?’. 1 gezinslid bedenkt 10 open vragen over zichzelf (en schrijft de antwoorden op voor zichzelf!). De andere gezinsleden beantwoorden de vragen en horen wat goed is en wat niet. De vragen mogen natuurlijk gaan over alles wat de ander leuk vindt. De ene keer is dat vooral favoriete sport, kleur of auto. De volgende keer wellicht leukste vriend/vriendin, fijnste vakantie, leukste juf. Je kunt je voorstellen dat sommige antwoorden de kans makkelijk geven om daar even bij stil te staan, of juist het bruggetje te maken naar een van de andere kinderen waarbij je naar het antwoord ook nieuwsgierig bent.

  6. Maak er een feestje van samen te zijn
    Het klinkt als een inkoppertje, maar ik bedoel het letterlijk. Zorg dat je wekelijks jullie feestje kunt vieren op een leuke manier met elkaar. Of dat nu een terugkerend kussengevecht is, een gezelschapsspel wat ieder leuk vindt of anders.. maak jullie feestje. Ik ben niet dol op bijv kussengevechten, maar de energie die vrij komt als we dat samen doen, helpt me enorm om hier aan over te geven. Juist samen plezier, lachen. Bij ons hoorde bij een feestje een tijd geleden ook standaard de chips en frisdrank die normaal niet op tafel kwam. En geen telefoon 😉
    Een leuk spel om met elkaar de verdieping in te gaan:
    Coachkaarten voor kinderen. Door alle mooie plaatjes op tafel te spreiden en een kaart voor iemand uit het gezin te geven, gaf je elkaar een vraag om te beantwoorden. (vonden we allevier gezellig, kinderen in de leeftijd tussen 4 en 9 jaar).
    Ook de opdrachten kaarten van ‘Openhartig’ (kids) is erg leuk. Je krijgt diverse opdrachten als bijvoorbeeld zet ieder als standbeeld neer en laat ze 1 ding veranderen terwijl je niet kijkt. Of zorg dat iedereen jou na gaat doen, maar je mag het ze niet vertellen.  
    Storystones zijn ook erg leuk. Op deze dobbelstenen staan diverse figuren, vormen, plaatjes. Vanuit jouw fantasie vertel je een verhaal waarin alle dobbelstenen die je hebt gegooid terug komen.

  7. Samen de buitenlucht in
    Fietsend, wandelend of sportend. Als de energie samen in beweging komt, en liefst in de natuur, merk je dat dit jullie allemaal goed doet. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat het voor ieder leuk mag zijn. Kinderen vinden gewoon fietsen of wandelen vaak niet leuk. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende manieren te verzinnen dit wel leuk te maken, afhankelijk van de leeftijd kan een speurtocht / geocaching interessant zijn. Of de wandel/fiets activiteit afgewisseld met een speeltuin / terras in het vooruitzicht.
    Bij ons is voor pubers iets meer actie hierbij wel gewenst. Dus een keer mountainbiken, rondje met muziek fietsen of wandelend op uitdagende smalle paden / dropping, zijn het leukst. Zelf ben ik gestopt met de strijd van mee moeten gaan, maar daag ik af en toe uit op andere wijze.

  8. Voor het slapen – samen de dag afsluiten
    Een van de dingen die ik zelf altijd doe voor ik ga slapen is bewust stil staan bij de dag die is geweest. Dankbaarheid en zelfreflectie zijn belangrijk om de veerkracht te verhogen. Het geeft inzicht in de eigen ‘blijmakers’ (en dus energiegevers) en inzicht in de keuzes voor een volgende keer. Ik vraag mijn kinderen dus altijd voor het slapen: Heb je een fijne dag gehad? Wat was fijn? En dan vervolgens afwisselend.. wat zou je morgen/volgende keer anders doen? Waar had je last van? Wat zou jou helpen om je hierbij volgende keer beter te voelen?
    Soms geeft het nog een langer gesprek, soms alleen een ‘ja, alles wel’-antwoord. Dat is natuurlijk allemaal ok. Ik bied de ruimte om hierbij stil te staan, zij kunnen zelf nagaan wat ze ermee willen doen.
    Bij kleine kinderen ben je automatisch aanwezig om ze naar bed te brengen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze kunnen willen ‘laten zien’ dat ze dit zelf kunnen. Ik ben mijn kinderen wel dezelfde vragen blijven stellen. Doordat de dagafsluiting samen een waardevol moment is, geef ik onze tieners nu de keuze of het fijn is als een van ons mee loopt. Het hebben van een keuze geeft hen eigen regie. Ik laat zien dat ik echt wel snap dat ze het zelf kunnen. Ik laat ook weten dat ze altijd welkom zijn als het toch fijn is. Het hoeft zo niet groter te zijn.
    Als ik merk dat er nog volop actieve gedachten zijn, bied ik ze meditatie aan (via meditation moments app hele mooie ook voor kinderen) om zelf of samen te doen. Of gewoon even ‘kriebelen’. Een korte hoofdmassage die letterlijk ruimte en zachtheid geeft.

Natuurlijk zijn er nog vele tips te bedenken om de verbinding met je kinderen te vergroten. Je hebt zelf vast ook tips die voor jullie goed werken. Ik vind het erg leuk deze in de reacties te lezen. Zo helpen we samen elkaar en andere moeders.
Als je merkt dat deze tips moeizaam toe te passen zouden zijn, maar jou wel aanspreken, is het tijd voor andere stappen. Als je echt verandering wilt, gun jezelf dan de ruimte en inzichten met een bewustzijnssessie. Op onbewust niveau kun jij zelf het verschil maken en meer in het vertrouwen stappen wat helpt voor verbinding. Zonder diep graafwerk, zonder veel zwaarte, maar wel inzichtelijk en voelbaar anders. Kijk hier wat het best bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.