4 inzichten wat jij als moeder jouw kind onbewust meegeeft (en niet wilt)

Je wilt het beste voor je kind. Dat doe je goed mooie vrouw. 
In deze blog deel ik 4 inzichten waarop je jouw kind met jouw gedrag onbewust wat anders meegeeft. 

Steeds als je denkt ze te begrijpen, groeien de werelden toch weer even uit elkaar. Gelukkig weet je als moeder dat dit bij hun groei hoort. Tegelijkertijd loop je het liefst echt met ze mee op het levenspad. En dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.

Als je zelf de ruimte hebt om alle liefde en licht te geven, is het natuurlijk makkelijker om er ‘gewoon te zijn’ zoals je dat inmiddels ook echt wel eens hebt ervaren. Maar laten we eerlijk zijn. Het leven daagt ons als moeder ook nog al eens uit, waardoor we de ruimte niet ervaren.
Ik herken 4 dilemma's bij moeders waar ik je graag bewust van wil maken.

 • Moeders die merken dat ze weinig energie hebben. Ze zijn te vaak voor hun gevoel te moe, waardoor het antwoord op samen wat ondernemen sneller is ‘volgende keer, ik ben nu moe’. Weinig energie kan diverse redenen hebben natuurlijk. Zelf ben ik inmiddels steeds meer overtuigd dat een aantal factoren in het gedrag rondom energie essentieel zijn om in gedachten te houden. En dit gedrag is vooral wat kinderen van je zien. ‘ik kan het niet’, ‘ik baal van mezelf’, ‘mijn lichaam geeft me weer teveel last’, ‘ik kan er ook niets aan doen’. Oordelen en veroordelen. Terwijl je ook regie kunt nemen hierin. Geloof me, ik begrijp jouw last beter dan je denkt. Hier schrijf ik in een ander blog meer tips over. Jouw kind neemt hier andere boodschappen uit mee. Afhankelijk van hoe duidelijk jij jouw oordelen laat horen, zal jouw kind ook zien dat jij het niet kan. Het triggert jouw kind om jouw te gaan helpen, sterk te zijn, eigen last niet ook nog eens aan jou te delen. Het kan jouw kind ook juist onzeker maken, doordat de ‘veilig basis’ blijkbaar ook zelf niet zo veilig / goed is als het kind hoopte.

Voor nu is mijn tip vooral om ieder moment dat je aangeeft dat je te moe bent, hier geen oordeel over jezelf over te hebben. De grootste energievreter die we in ons hebben, is ons eigen oordeel. Laat die los. Neem jouw ‘dutje’/ oplaadmoment en geniet daarna weer meer samen.

 • Moeders die merken dat ze zichzelf figuurlijk steeds te klein maken, wegcijferen.
  Dit kunnen wij vrouwen als de beste (overigens ook aangeleerd in onze cultuur), ruimte geven.
  Ze passen zich steeds aan aan wat de kinderen willen. Kinderen raken eraan gewend dat ze maar hoeven te zeggen wat ze willen en moeder doet mee/steunt het. Natuurlijk doe je dit niet in alles, maar sta er eens bij stil. Als alles kan en jij je hierbij steeds aanpast, groeit er ook in jezelf stilletjes op onbewust niveau een stemmetje wat je zegt dat jij nu jouw ruimte / tijd wilt. Het kan zelfs soms in verwijten ineens uit je floepen, nu wil ik dat jullie met mij mee doen. Of ‘ik moet me steeds aanpassen’. Nu je dit leest denk je mogelijk. Sh*t, dat ben ik. En ja, ik ben zelf op veel momenten eigenlijk niet duidelijk genoeg. Als zij me vragen of we iets kunnen gaan doen, kan het antwoord ook Nee zijn. Zij denken immers : jij geeft mij toch antwoord op mijn vraag, dan kan ik er niets aandoen dat jij je aanpast! Het kan hen ook de indruk geven dat je een beleefd antwoord moet geven, wat de ander lijkt te verwachten. En daar train je hen dan weer in.

Ga deze week eens dagelijks opletten op de momenten waarop je Ja zegt en Nee wilde zeggen. Bewustwording is de eerste stap om er later in te veranderen.

 • Moeders die merken dat ze onzeker zijn, weinig vertrouwen hebben.
  Iedere moeder gunt haar kind vooral vertrouwen, lekker in hun vel zitten en plezier in het leven. Met veerkracht. Kinderen leren enorm veel van het voorbeeld wat ze in huis zien. In de eerste 7 jaar worden alle waarden, normen en ervaringen zelfs direct voor waarheid aangenomen. Met dank aan onszelf, en alles wat we met de beste bedoelingen aan hen hebben meegegeven. Bij veel moeders is twijfel, voldoen aan verwachtingen van anderen, een basis die we op onbewust niveau hebben meegegeven, vanuit ons voorbeeldgedrag bijvoorbeeld. Terwijl ik veel moeders hoor zeggen, ‘doe het maar op jouw manier’, zeggen we non-verbaal iets anders.

Als jij jezelf hierin herkent, zoek dan eens naar een manier waarop jouw communicatie volledig in lijn is met elkaar. In eerste instantie door bij jezelf na te gaan: ‘Wat zeg ik? Wat doe ik? Wat ziet mijn kind dat ik doe?’ (soms zit tussen de laatste 2 echt verschil 😉)

 

 • Moeders die vol daadkracht, stevig voor hun mening uit komen (vol mannelijke energie).
  Je bent het voorbeeld dat je echt jezelf mag zijn, maar ga eens na in hoeverre jouw mening ook die van jouw kind moet zijn? Is jouw daadkracht echt vanuit volle vertrouwen en kwetsbaarheid, of mag de kwetsbaarheid er niet zijn? Gelukkig hebben we als moeders veel Eigen Wijsheid, en delen we die ook met onze kinderen.
  Tegelijkertijd is het voor jou goed om eens na te gaan, waarin jij jouw kind aanmoedigt om de discussie echt met jou aan te gaan. Gelijkwaardig. Niet vanuit macht moeten luisteren naar jouw mening, maar vanuit verbinding met elkaar ieders wijsheid bespreken.

Ik heb je hierin 4 voorbeelden gegeven van hoe je door jouw gedrag het gedrag en de waarden en normen van jouw kind beïnvloed wordt.
Natuurlijk spelen er op iedere situatie invloeden mee op fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en overige niveaus. Hoe meer jij invloeden vanuit jouw leven die je niet wilt doorgeven, anders vast bent gaan houden, hoe meer je ruimte biedt. Ruimte voor jezelf (om ook met meer vertrouwen, energie en daadkracht te gaan leven), maar ook ruimte voor jouw kind.
Steeds meer herken ik hierbij ook de invloed van ons unieke blauwdruk in het leven. Hoe meer je leeft vanuit jouw blauwdruk, en de blauwdruk van jouw kind kunt herkennen, hoe meer verbinding je ervaart. In jezelf en met jouw gezin. Ik vind het prachtig dat je de energie vanuit jouw blauwdruk ook in jouw lichaam bewust kunt worden. Zo kun je nog sneller herkennen in het moment wanneer iets niet goed is voor jou. 

Mocht je meer willen weten over wat jou kan helpen naar meer energie, vertrouwen en eigen ruimte, kijk dan hier hoe ik je daarbij help. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.