Meer leiderschap vanuit flow

Je merkt het verschil in echt leiderschap

De rol van leiders verandert. Waar de leider voorheen herkenbaar was aan zijn (of haar) wijsheid, door alle kennis die deze wist te delen, zie je steeds meer dat het daar niet om gaat. Een echte leider neemt de eigen verantwoordelijkheid (in het werk, maar vooral ook in het leven).

Een patroon in leiderschap

Een echte leider weet hoe belangrijk het is om in een goede energie te blijven.
Je kent het cirkeltje.
Hard werken wordt harder werken. Harder werken wordt dominantie, afstandelijk, strijden, opeisen. En vanuit die energie verlies je de verbinding met de ander, terwijl je de verbinding met je zelf eigenlijk al kwijt was geraakt.
Want je bedoelde het toch goed? Want je werkt er toch zo hard voor?


Richting, in verbinding met zichzelf en met vertrouwen volgen

Een leider laat dus juist zien hoe deze de richting kiest, in verbinding blijft en het gevoel durft te volgen in het moment. De eigen waarden zijn dan essentieel. Zelfkennis en zelfreflectie zijn niet te missen. En communicatieve vaardigheden, waarbij je vanuit jouw diepste weten (jouw fysieke intelligentie) keuzes durft te nemen, tonen de ware leider. Moeders in huis hebben hiermee ook een belangrijke rol in het nemen en vergroten van leiderschap.


Jouw lichaam geeft je fysieke intelligentie

Het volgen van de fysieke intelligentie in het moment (of in het NU zoals Eckhart Tolle deze kracht beschrijft) helpt je om jouw kennis en mindset (mentale intelligentie) met jouw emoties (emotionele intelligentie) in balans te houden. Of in ieder geval zo te benutten, zodat jij bij jezelf blijft en jouw doelen naleeft.

Er wordt veel gewerkt aan het versterken van het persoonlijk leiderschap. Hierbij wordt vooral gedacht aan het leiderschap van de managers of bestuurders. Ik zie veel vrouwen die de doelgerichtheid, efficiëntie en daadkracht van de mannelijke leiders nastreven.
Nu ben ik helemaal geen voorstander van het praten om het praten. Het graven om te graven is volgens mij nooit helpend. Weten waardoor je doet wat je doet is belangrijk, maar je herinnert je op het moment precies waardoor dit is. Ieders lichaam weet het. Juist de vrouwen die bij zichzelf kunnen blijven (terwijl ze het leven en het werk leiden), zijn volgens mij de grootste leiders. Dat doen ze thuis, in de zorg, in het onderwijs en waar ze ook zijn.


Kenmerken van puur leiderschap:

  • Ze blijven bij zichzelf, en herkennen het als ze afwijken.
  • Zij geven grenzen en verwachtingen aan.
  • Ze vragen hulp en vullen elkaar aan.
  • Ze delen hun inzichten (en wijsheid) wanneer het gehoord wil worden.
  • Ze volgen hun hart, en herkennen het steeds meer in het moment.
  • Ze geven een voorbeeld aan hun kinderen en omgeving.
  • Ze doen wat goed voelt, en nemen daarvoor hun regie.

Welke eigenschappen van leiderschap wil jij nog aanvullen?

Wat helpt je hierbij?

  1. Het kan zo simpel klinken, maar werkt echt. Je hoeft 'alleen maar' jouw eigen autoriteit en strategie te volgen. 

Ok dat is wellicht meer taal uit Human Design dan je kent. Zonder vaktaal betekent dit dat je vooral jouw keuzes maakt op de manier die bij je past en zo steeds jouw gevoel blijft volgen. Maar dit is voor ieder anders. Human Design helpt je hierbij aan inzichten hoe jouw innerlijk kompas werkt. Die hoef je dus 'alleen maar' te volgen. 

 

2. Daarbij helpt het je om echt goed in beeld te hebben, te herkennen, wat jou afleidt van jouw unieke flow

Welke mensen, dingen, situaties, triggers halen jou uit jouw flow? 

Om te leiden probeer je zoveel mogelijk van die afleiders weg te houden uit jouw dagelijkse ritme. Dat klinkt  wellicht makkelijker dan je denkt, omdat je het nu niet zo scherp ziet. Maar laat me je helpen dit te zien en ontdekken. 

Sta eens stil bij de volgende vragen:
Waar had ik vandaag last van? Wat had ik me voorgenomen en heb ik toch niet gedaan? Hoe kwam dat? Welke oordelen had ik over anderen of mezelf?

 

3. Tot slot wil ik je hier aanmoedigen eens op te letten op de momenten waarin je juist wel die flow ervaart. En juist door dat meer aandacht te geven, kan dat ook groeien. Concreter bedoel ik hiermee.. Sta eens stil bij die momenten van flow: Wat zeg je? Wie helpt je? Waar ben je? Wat doe je? Wat denk je over die situatie? 

 

Ik begeleid vrouwen om de eigen regie in het leven te nemen, door stil te staan bij de signalen van het lichaam en deze te durven volgen. Ik help je jouw leiderschap te nemen voor jouw leven, door los te laten wat niet meer dient en patronen te doorbreken die hierbij horen. Samen maken we de wereld mooier als we ons gevoel nog meer durven volgen en het vertrouwen voelen om de energie echt te laten stromen.

Stel je eens voor..

.. als jij ten volste gaat stralen, wat zou dat voor effect hebben op jouw kinderen, op jouw omgeving, op voor wie jij je inzet? 

 

#persoonlijkleiderschap #eigenregie #leiders #vrouwen #moeders #leiden #fysiekeintelligentie #emotioneleintelligentie #mentaleintelligentie #zorg #onderwijs #gezonder #energiek #luisterennaarjelichaam #flow #hartvolgen #eigen_wijsheid

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.